Kembali Ke Muka Hadapan Laman Web
 

 

 

Internet

 

Internet merupakan satu jaringan maklumat utama bagi semua peringkat masyarakat tidak kira tua ataupun muda. Ia dapat digunakan dengan mudah dan maklumat yang dicari dapat diperolehi dengan hanya se'klik' pada kekunci tetikus. 

 

Maklumat yang terdapat di dalam internet juga amat banyak tidak terkata. pelbagai maklumat dapat diperolehi dengan menaip pada 'search enjin' yang terkemuka . Contohnya, www.yahoo.com , www.altavista.com , www.cari.com.my dan banyak lagi.

 

 

 

Dengan adanya internet kesemua urusan jual beli sama ada dalam negara sendiri ataupun antarabangsa dapat dilakukan dengan cepat tidak kira dimana . Ia bagaikan dunia ini telah dikecilkan apabila wujudnya internet. baru-baru ini Malaysia juga telah di gemparkan dengan wujudnya k-ekonomi, e-kerajaan , e-dagang dan lain-lain lagi. Ini semua merupakan kesan daripada penggunaan teknologi maklumat ataupun IT. Penggunaan IT secara meluas juga membolehkan dunia yang luas dihubungkan dalam satu rangkaian iaitu rangkaian IT. Ini sekali gus merapatkan lagi hubungan di antara pelbagai bangsa di dunia yang boleh mendatangkan banyak faedah kepada kita.